LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa

Este a 243-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că doar Rusia este capabilă să folosească armele nucleare în Europa.

Volodimir Zelenski Foto Profimedia

UPDATE 05:40 Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, duminică seară, în mesajul său zilnic, că doar Rusia este în stare să folosească arme nucleare în Europa, notează Reuters.

Volodimir Zelenski a criticat sugestia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, în discuţii telefonice cu omologi occidentali, că Ucraina s-ar pregăti să folosească o "bombă murdară" în războiul actual.

"Dacă cineva poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, poate fi doar o singură sursă şi această sursă este cea care i-a ordonat tovarăşului Şoigu să sune ici şi colo", a spus liderul de la Kiev, potrivit Agerpres.

El a adăugat că tot acest "carusel telefonic" al lui Şoigu arată clar: "Toată lumea înţelege bine totul. Înţelege cine este sursa a tot ce este murdar ce se poate imagina în acest război".

UPDATE 04:00 Ucraina nu pregăteşte o bombă murdară, afirmă Washingtonul ca răspuns Moscovei

Declaraţiile Moscovei, care a acuzat Ucraina că se pregăteşte să folosească o "bombă murdară" împotriva forţelor ruse, sunt "clar false", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, citată de AFP.

Statele Unite resping "afirmaţiile clar false ale ministrului (rus al apărării) Şoigu, potrivit căruia că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu", a afirmat Adrienne Watson într-un comunicat.

Duminică, în cursul discuţiilor telefonice cu omologii săi britanic, francez şi turc, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat "îngrijorările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o +bombă murdară+", potrivit unui comunicat al serviciilor sale, potrivit Agerpres.

UPDATE 02:00 Ucraina cere interzicerea globală a canalului RT rusesc

Ucraina cere interzicerea globală a canalului RT rusesc după ce un prezentator a îndemnat la înecarea copiilor ucraineni.

Ucraina a catalogat postul de televiziune Russia Today (RT) ca fiind un instigator la genocid, după ce un prezentator a spus că acei copii care îi văd pe ruși ca pe niște ocupanți sub Uniunea Sovietică ar trebui înecați, relatează Agerpres.

Citește continuarea aici.

UPDATE 00:00 Zelenski respinge acuzaţiile ruseşti legate de "bomba murdară"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o "bombă murdară", aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării în discuţii telefonice cu omologi din NATO, transmite AFP."

Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil", a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit "o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale +murdării+, că lumea nu va accepta asta", a continuat el.Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, "şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (...) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?